Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


I. világháború - Magyaróvár

 

A háború mellett tüntettek Magyaróváron

100 éve történt

 

Ferenc József osztrák császár és magyar király 1914. július 31-én délben rendelte el az általános mozgósítást. Magyaróvárra délután 5 órakor érkezett meg az alispánhoz a minden kiképzett fegyverforgató férfi bevonultatását elrendelő távirat. Nagy csoportokba verődtek az utcákon az emberek. Az Osztrák-Magyar Monarchia, a magyar haza iránti lelkesültség ült minden arcon. A tömeg egyre nőtt, még étkezni sem mentek haza.

A kezdetben százakra menő tömeg harsány hangon, zúgó morajtól és éljenzéstől kísérve kezdte el éltetni a királyt, a hadsereget, Vilmos német császárt, a magyar miniszterelnököt.

Felzendült a lelkesült tömeg ajkán a Himnusz, a Szózat és az akkor legnépszerűbb nóta a „Ferenc József azt üzente…”.

Nemzeti lobogókat kerítettek és a lavinaszerűen növekvő sokaság a Magyar utcán, a Pozsonyi úton és a Fő utcán át a vármegyeház elé vonult, ahol a főispánt éltette.

Szontagh Jenő főispán a megyeháza (a mai városháza) erkélyéről harsány hangon tüzes, lelkesítő beszédet intézett a tüntetőkhöz, akik innét Őshegyi József alispán lakása elé vonultak. Az alispán is lelkesítette a tömeget, amely éljenzéssel és énekléssel járta be a várost.

Izgalmas volt az egész város képe és 10 órakor lámpa világánál hirdették ki dobszóval a mozgósítási parancsot, amelyre harsány éljenzés volt a felelet. A mozgósítást tudató falragaszok is csakhamar megjelentek a kihirdetés után.

Csak késő éjjel csendesedett le a kisváros. Ez volt Moson megye történetének legnagyobb spontán tüntetése.

Enzsöl

 
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 299726
Hónap: 2037
Nap: 48