Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Akiről utcát neveztek el (Kaszás Miklós)

Akiről utcát neveztek el

Kaszás Miklós utca ( korábban Schönherz Zoltán utca)

 

 

Kaszás Miklós ( Mór, 1907. – Budapest, 1931.) szobrászművész. Édesapja Kaszás Kálmán kőfaragómester, édesanyja Molnár Katalin – mosoni származású. Szülei, születésének évében költöztek Mosonba. Kaszás Miklós itt végezte az elemi népiskolát majd Magyaróváron a gimnázium négy osztályát. Apja mellett kitanulta a kőfaragó mesterséget. 1926-ban Budapestre ment Kisfaludy-Strobl Zsigmond kőszobrász előkészítőjére, majd felvételt nyert a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Kisfaludy-Strobl Zsigmond műhelyében tanult, akinek egyik legjobban értékelt tanítványa lett.

Meglepően gyorsan haladt előre, 1927-ben már a Műcsarnok téli kiállításán szerepel, 1929-ben pedig a Nemzeti Szalonban rendezett Tavaszi Szalonon mutatkozott be. Kiállított még az Ernst-múzeumban és a Kovács-szalonban is. Két év elvégzése után három évre tanársegédnek nevezték ki.

Főiskolai kiállításokon elért eredményei után első helyen terjesztették fel külföldi ösztöndíjra - amit már korai halála miatt nem vehetett igénybe.

1928 őszén tartották Magyaróváron a Moson megyei Mezőgazdasági, Ipari és Kulturális Kiállítást, ennek képzőművészeti kiállításán Kaszás aranyérmet nyert Krisztus bronzszobrával. Ekkor felmerül Magyaróvár részéről, hogy a fiatal tehetséges művészt a város támogassa ösztöndíjjal vagy alkotásai megvásárlása révén. Kaszásék ekkor már magyaróváriak voltak mert a Frigyes király herceg út legvégén laktak (ma: Szent István király út). Lakhelyüket utcanév is megörökítette a 70-es évekig „Kaszás-köz” mely áldozatul esett a Széchenyi lakótelep építésénél.

A mosoni „Márta-híd” bronz emléktábláit is ő készíti. Eredetileg a magyaróvári világháborús emlékmű is a néhai szobrász elképzelése alapján egy meztelen haldokló emberalakkal készült volna. Utolsó alkotómunkája dr. Giesswein Sándor prelátus, országgyűlési képviselő mellszobra a magyaróvári Templomkertben, mely ma is nyilvánosan hirdeti alkotóerejét.

Súlyos tüdőgyulladásban, Budapesten halt meg 1931. március 23-án. Holttestét édesanyja szállítatta haza, a Képzőművészeti Főiskola és Kisfaludy-Strobl koszorújának kíséretében. Március 25-ei temetésén Moson nagyközség elöljárósága, a magyaróvári polgármester Sattler, a mosoni és magyaróvári Ipartestület és számos kulturális egyesület részvétele mellett helyezték örök nyugalomra.

Sírja a a mosoni temetőben található a gyönyörű Krisztus szoborral.

Beregszászi Balázs

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< December / 2018 >>


Statisztika

Online: 4
Összes: 297359
Hónap: 2188
Nap: 130