Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az összefogás ünnepe (2011.március 15.)

Az összefogás ünnepe

sanyi-beszel.jpg    Gyönyörű napsütésre virradt Mosonmagyaróvár 2011. március 15-én, mintha a föntiek is azt szerették volna, hogy büszkén, méltóságteljesen ünnepelhesse lakossága az 1848-as forradalmat.
   Délelőtt 10 órakor a mosoni temetőben a Piarista-iskola ünnepelt. A kilencedikesek műsora előtt Németh László plébános mondott ünnepi beszédet, amelyben kitért a szabadságharc kevésbé ismert eseményeire is, s kiemelte, hogy számos lelkész, pap állt a szabadság ügye mellé, s vállalt ezért később súlyos büntetést. A több száz fős ünneplő tömeg a műsort követő koszorúzás után a mosoni templomban szentmisével folytatta az emlékezést.
   A város civil szervezetei kora délután fölkeresték a város emlékhelyeit, főhajtással tisztelegve 1848 előtt. Koszorúztak a Soós János sírjánál a magyaróvári temetőben, megkoszorúzták Kossuth, Széchenyi és Deák emléktábláit.
   A város hivatalos ünnepségére a megszokott helyen, a Múzeumkertben és a ‘48-as szobornál került sor. A Theatrum Ad Flexum műsora előtt dr. Szakály Sándor hadtörténész mondott ünnepi beszédet. Példát adtunk Európának - nem utoljára - mondta, s ezzel arra emlékeztetett, hogy 1848 szabadságvágyát 1956 próbálta beteljesíteni. Szerinte összefogásból is jelesre vizsgázott a nemzet. Mint mondta, ez az ünnep az egységes magyar nemzet ünnepe, határon belül és kívül élőké egyaránt, s az egész világ magyarsága is eggyé tud forrni benne. S a hihetetlen szabadságvágy máig ható tanulságai mellett sem lehet elmenni.
  A több száz fős ünneplő tömeg ezt követően a ‘48-as emlékműhöz vonult, ahol a város szervezetei, pártok, intézmények, egyesületek, iskolák képviselői helyezték el az emlékezés virágait.
(Felvételünkön dr. Szakály Sándor, az ünnepség szónoka. Fotó: Balassa.)    

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< December / 2018 >>


Statisztika

Online: 4
Összes: 297354
Hónap: 2185
Nap: 129