Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Advent közeleg - Hol gyújtsunk gyertyát?

Advent közeleg - Hol gyújtsunk gyertyát?

 

A szó várakozást jelent, felkészítjük magunkat a Megváltó születésére. Önvizsgálatot tartunk, visszatekintünk.
Az elmélkedés ideje is Advent. Ünnep, hisz ünnepre készülünk, méltóvá akarunk válni Krisztus fogadására. Visszaszámolunk, s az idén november 27-én gyújtjuk meg az első gyertyaszálat az adventi koszorún. A város koszorúján a tervezett program szerint ezt Farkas István piarista atya teszi meg a Fehér Ló Közösségi Házban. Szokatlan helyszín, közösségi, bizonyára valamilyen rendezvényhez kapcsolódik, amiről a széles nyilvánosság még nem tudhat.
A második gyertyát Kapui Jenő, mosoni plébános gyújtja meg a mosoni templomban. (Megy a koszorú vándorútra?) Méltó hely, gyönyörű a templom.
Aztán valami helyi specialitásként a többi gyertya meggyújtására a kulturális központ parkolójában kerül sor, egy mulatozásra fölállított sátorban.
Nem a magyaróvári templomban. Nem is a sétálóutcában. Ott nem lesz Advent. Hivatalos legalábbis nem.
Tudatos a Magyar utca és a a magyaróvári templom elkerülése? Minden bizonnyal. Persze könnyen túl lehet lépni “e mai kocsmán”, tudva, hogy történelmi belvárosok nem kineveződnek, hanem kialakulnak, s az elmúlt években a magyaróvári belváros elhanyagolása lehet ugyan tudatos, a nem mindig véltelenül erre látogató turisták nem lepukkant parkolókban kószálnak, hanem ennek utcáit keresik föl, s az emlékhelyet, ahol lemészároltak 108 embert.
Az idén ilyen a hivatalos Advent Pozsonytól délre. Persze azért otthonainkban, meghitt családi körben, gyújtsuk meg a koszorún az első gyertyát, s ne törődjünk a várakozás kiárusítóival. Advent ugyanis a lélek ünnepe. Lelkünket készítjük fel a nagy misztériumra.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< December / 2018 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 297449
Hónap: 2191
Nap: 107