Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Abszurd háború Orbán ellen a Tátra alatt

Abszurd háború Orbán ellen a Tátra alatt

Szlovákiában, ahol a lakosság nagyjából 20 százaléka él a létminimum szintjén, 12 százaléka pedig statisztikailag is alatta, a foglalkoztatottak 70 százaléka pedig jóval az országos átlagbér alatt keres, a január elsején életbe léptett megszorítások és áremelések évi 400 euróval többet vesznek ki a családok zsebéből, azaz nagyjából egy havi tiszta jövedelmet. Ha ezzel foglalkozna a sajtó és a politika, forrongana az ország. A mi sajtónk és politikánk azonban megtalálta az aktuális közellenséget: Orbán Viktornak hívják.


Karácsonytól máig megtudhattuk, hogy Orbán diktátor, Lukasenko, fasiszta, Horthy, Berlusconi, Putyin… S ha valamelyik ügyeletes önkényúrhoz még nem hasonlították, talán azért, mert nem terjed addig a tudásuk, hogy hibátlanul leírják a nevét. Meg: nálunk általában azokhoz hasonlítják Orbánt, akikhez mások már hasonlították őt, hiszen gondolkodni a Tátra alatt és a hazai párhuzamokat keresni, fáj…
Most, hogy lázadnak Orbán válságadói ellen a multik, jó arról írni, hogy a magyar kormány durván megsérti az európai gazdasági esélyegyenlőséget, mert akkor nem kell azzal foglalkozni, ki is okozta a hitelválságot, a pénzügyi krízist a világban. És azt sem kell végiggondolni: hogyan lehetséges, hogy a pénzintézetek nyeresége hónapról hónapra nő, miközben állami injekciót kértek és kaptak korábban, s a hasznukat kiviszik az országból. Magyarországon legalább 15 éve így van ez. És statisztikákkal támasztható alá, hogy a külföldi befektetők kevesebb adót és járulékot fizetnek be az államkasszába, mint amennyi állami támogatást kapnak – beruházásaik fejében.
Az, hogy a német ipari miniszter, a francia kormányszóvivő vagy az amerikai-magyar kereskedelmi kamara felkapja a vizet a válságadókon, nem véletlen. A náluk bejegyzett anyavállalatokat és azok nyereségét védik. Elvégre: amit Magyarországon (vagy Szlovákián) nyernek, az az otthoni eredményeket kompenzálja, s nekik nem kell drasztikusabb megnyirbálásokat foganatosítani, tehát a politikájuk sikerét védik országaik szociális békéjével együtt. Orbán nekik azért mumus, mert ő is ugyanezt akarja – a saját hazájában.
Ha Szlovákiában nem lenne „standard” az elvakult magyarellenesség, csendben szurkolnának Orbánnak. Elvégre: itt is a regnáló kormány tűzte zászlajára, hogy egyenrangú tagja akar lenni az Európai Uniónak, s nem hagyja, hogy elevenen megnyúzzák. Az egész Tátra alja tapsolt a Radičová-Mikloą tandem bátorságának, amikor Brüsszelnek bemutatta, hogy csak azért sem ad hitelgaranciát a lehetőségein felül költekező, felelőtlen Görögországnak. Akkor mindenki helyeselte, hogy „a szegényebb ne fizesse a gazdagabb luxusát”, senki nem emlegette Putyint… Most Orbán mondja: elég volt a 15 éve itt működő külföldi befektetők állami támogatásából, bajban az ország – nem ő sodorta oda -, most két éven át nyúljanak mélyebben a zsebükbe ők is. S mit mo

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Rozalia Karajz - zina881@freemail.hu

2008 óta három kormánynak (Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Orbán Viktor) lett volna lehetősége rendezni a helyzetet. Nem tették. Évek telnek el megoldás nélkül és nincs kilátásban érdemi, pozitív változás. A jelenlegi kormány az adósok kárára vélhetően megegyezett a bankszövetséggel. Évi ~300.000.000.000Ft-ért cserébe nem tesznek valódi lépéseket. Inkább az adósokat hibáztatva, a társadalmat megosztva, látszat intézkedésekkel maszatolják a dolgot.
Ettől függetlenül vannak lehetőségeink érvényt szerezni a tisztességes szerződéshez való jogunknak. Ennek módszerei lehetnek demonstrációk, érdemi tájékoztatás, pertársaságok, szervezett engedetlenség stb...

Indulásnak szeretnék minden érdekelt és szolidáris embert meghívni a kilakoltatási moratórium lejártának napjára időzített tüntetésre 2011. 07. 01.-én 18 órára a Kossuth térre.

Domaszék,
2011. 06. 08.
Bán Tamás

 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Július / 2019 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 328869
Hónap: 7083
Nap: 109