Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Első olvasatban tárgyalták a város költségvetését

Első  olvasatban tárgyalták a város költségvetését

 

 

Február harmadikán 20 napirendi pontot tárgyalt Mosonmagyaróvár képviselő-testülete. A legfontosabb, a város életét leginkább befolyásoló napirend a 2011-es év költségvetése volt. Ez első olvasatban került a testület elé.

A 2011. évi pénzügyi-gazdálkodási tervet a kötelező és önként vállalt feladatok számbavételével, illetve a 2010. évi teljesítési adatok alapján állították össze. A költségvetés első olvasatának főösszege 13.268.498.000 Ft. A főösszeg közel 70%-át a működési-, 30%-át pedig a fejlesztési költségek teszik ki. 

A két legjelentősebb bevételt a normatív állami támogatások és a helyi adóbevételek jelentik. Ezek a tervek szerint az előző évi szintnek megfelelően alakulnak. Ezen tények nagymértékben befolyásolják a kiadási oldal lehetőségeit.

A Polgármesteri Hivatalnál és az intézményrendszerben szigorú gazdálkodási feltételek mellett takarékos működést irányoztak elő. Az intézmények bér és járulék jellegű költségeit összességében sikerült közel 30 millió forinttal csökkenteni, a dologi kiadások terén a csökkenés meghaladja az 50 millió forintot! A Polgármesteri Hivatalnál a folyamatos feladatbővülés mellett sikerült a béreket és azok költségeit szinten tartani.

A fejlesztési kiadások végleges összegét még nem határozták meg, mivel a Hulladékgazdálkodási Társulás, illetve a Szennyvíztisztítási Társulás költségvetése csak a második olvasatban szerepel majd, de elmondható, hogy minden eddiginél nagyobb volumenű fejlesztések várhatók Mosonmagyaróváron 2011-ben A felhalmozások terén elsődleges célként jelenik meg a pályázati önerők biztosítása. Erre a feladatra a költségvetésben 521 millió forintot különítettek el.

Az átgondolt tervadatoknak, illetve a működési kiadások részletes áttekintésének köszönhetően új feladatok ellátására is sikerült keretösszegeket létrehozni. Ezek közül kiemelkedik a helyi kisiparosok fejlesztéseinek a támogatása, amelyre 5 millió forintot különítettek el. Szem előtt tartva a helyi civil szervezetek fontosságát, az önkormányzattól pályázati úton elnyerhető és felosztható Közművelődési Alap összegét 7 millió forintról 10 millió forintra emelték. Az Egészségvédelmi Alap esetében a korábbi 1,6 millió forintos keretösszeget 2 millió forintban határozták meg. A városi sportélet élénkítését célozza a feladatra elkülönített összeg növekedése. Új elemként 3,6 millió forinttal kívánják támogatni a MOGAAC szervezetét, az újonnan alakuló Atlétikai Egyesület támogatását pedig 5 millió forintban határozták meg.

Az élhetőbb, rendezettebb városkép kialakítása érdekében a városüzemeltetési feladatok előirányzatát 30 millió forinttal emelték az előző évihez képest. A futó nagyprojektek mellett a fejlesztések terén érdemes kiemelni a Mosoni Szabad Strand fejlesztésének első ütemét, amelyre 10 millió forintot különítettek el. Minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektetnek az elmaradt közvilágítási feladatok megoldására, aminek az előirányzata 16,1 millió Ft lesz. További korábbi elmaradt feladat a temetői Lajta-ág rendbetétele, amelyre 6 milliót különítettek el. A biztonságosabb közlekedés feltételeinek megteremtése érdekében kiemelt figyelmet fordítanak a gyalogátkelőhelyek felújítására, újak építésére, amire 8,8 milliót irányoztak elő. Az intézményi felújításoknál elsődleges cél a korszerű, energiatakarékos megoldások keresése, ami hosszú távon is költségcsökkenést eredményez. Ilyen téren közel 250 millió Ft összegű beruházás várható 2011-ben.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< December / 2018 >>


Statisztika

Online: 3
Összes: 297353
Hónap: 2184
Nap: 128