Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


In memoriam Uzsoki András

 In memoriam Uzsoki András


uzsoki.jpgJúlius 21-én a magyaróvári temetőben a Kolbai-kriptába, fiatalon elhunyt felesége mellé eltemették Uzsoki Andrást, városunk volt neves muzeológusát a szakma egyik kiválóságát. Sajnálatos módon a szűk családi körön kívül nem láttam senkit a temetésen sem a város, sem a múzeum képviseletében. Ezért szükségesnek tartom megemlékezni személyéről.
1925-ben született Pacsán (Zala Megye). Megjárta az orosz frontot, három évig volt hadifogoly. 1948-ban keveredett haza. 1955-ben végezte el az ELTE régész szakát. Ezután a magyaróvári múzeum igazgatója lett. Városunkban alapított családot, a neves agrárprofesszor, Kolbai Károly lányát vette feleségül. Igen jelentős szerepet játszott különféle ásatásokban, számos könyve jelent meg, nemzetközi tekintélyt szerzett a szakmában. Később a győri, veszprémi, tihanyi múzeumok igazgatója volt. Neves Lenau kutató, a Nemzetközi Lenau Társaság  tagja. 
Városunkhoz erős szálak kötötték, rendszeresen „hazajárt” és részt vett a város kulturális életében. Egy ilyen eset történt 1992-ben. A Lajta-Hansági Állami Gazdaság létrehozta a Szentistván-pusztai szállodájában (valaha Bordacs-puszta) a Lenau emlékszobát. (A híres költő több verset is írt az 1820-as években ezen a helyszínen.) Az ünnepélyes megnyitó előadójául Uzsoki Andrást kértük fel, aki emlékezetes előadást tartott Lenau magyaróvári kötődéséről és gazdász életéről. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 299726
Hónap: 2037
Nap: 48