Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Régi május elsejék

 Régi május elsejék

1890. május elsején „Kühne Ede mosoni gépgyárában folyt a munka, mint minden más rendes munkanapon. Kühne, aki munkásaival a legnagyobb egyetértésben él, ezúttal szükségesnek sem tartotta őket befolyásolni és ebbeli bizodalmát teljesen igazolva látta, amennyiben a sokak által rémségesnek képzelt május első napján egy munkás sem hiányzott munka­helyéről.”(Mosonmegyei Lapok 1890. május 4.)

1891-ben a szép május elseje nagy számban csalta ki az óváriakat a főhercegi ligetbe (Wittmann park). A tűzoltó zenekar még a kora reggeli órákban zeneszóval ébresztette a szendergő várost.

Az első munkásgyűlésről 1893-ból van tudomásunk, amikor a megyei adminisztrációnak sikerült a Fehér Ló nagytermébe vinni a vörös falragaszok útján hirdetett eseményt. A népgyűlésen Moson és Magyaróvár munkásai, kisiparosai és Moson polgárai is megjelentek.

1900. május 6-án a Mosonvármegye vezércikkben foglalkozik május elsejével a modern közélet egyoldalú társadalmi ünnepével. A cikkíró rámutat arra, hogy más néposztályok gyötrelmei is léteznek, ugyanakkor sok munkásvédő rendelkezés is történt és várható.

1910. május 8-án a szocialisták népgyűlése a Tóth vendéglőben zajlott le. A téma a politikai helyzet volt. A népgyűlésnek külön érdelességet kölcsönzött az, hogy Schlesinger Teréz bécsi szocialista nő a nők választójogáról és egyéb jogainak kiterjesztéséről beszélt.

Május 1. és a szocialisták (Mosonvármegye 1913. május 4.) „A májusi szép tavaszünnepet, elsejét, mit a szocialisták saját ünnepüknek minősítettek, a Moson-magyaróvári szervezett munkások is megünnepelték. Rendes szokás szerint reggel felvonulást tartottak, délután pedig a Trieszt vendéglőben népgyűlés volt.” A hatóságot a népgyűlésen Gyöngyössy Dezső szolgabíró képviselte. Rendzavarás nem történt. (1914-ben kellett közbelépnie, mert a szónok tulajdon elleni bűncselekményre buzdított.)

A május elsejéket a háború alatt is megtartották. 1918. május 5-én például Marx Károly ünnepélyt rendeztek a Fekete Sasban. A két település szocialista szervezete műsorral és színielőadással színesítette a száraz szónoki előadást. 

1919majus1.jpg

A legfényesebb május elseje ebben a korban természetesen 1919-ben volt, amikor a nők is felvonultak, a kezükben egy virágos kapuval, a Lassalle Ferdinándról elnevezett főhercegi parkba.

A két világháború között a munkások a nagyobb gyárakból művezetőik vezetésével vonultak fel. A legnagyobb aktivitás a nagy gazdasági világválság (1929-33) idején volt.

1945 után a (munkás) pártok külön ünnepeltek. A legnagyobb erő helyben a szociáldemokrácia volt. Ők rendeztek nagyobb májusi rendezvényeket a központból küldött szónokkal és helyi műsorral. 

1949 és 1989 között a piros betűs ünnepen nagy felvonulások voltak a munka ünnepén, ahol ünnepi beszédet és kulturális rendezvényeket is tartottak. Ezek hangulata, transzparensei, hangosítása, ingyen sör és virslis kínálata az idősebb korosztálynak még nem történelem.

(Felvételünk 1919. május 1-jén készült. A Rácz-féle lovasfutár különítmény látható rajta.)

Enzsöl Imre

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 299727
Hónap: 2037
Nap: 48