Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


szél-járás folyóirat

 Lassan kinövi a régiót

 

Hatodik évfolyamának második számát jegyzi a szél-járás, a régió kulturális folyóirata. Ettől a számtól Mosonmagyaróvár önkormányzatán és az Unió ENP képviselőcsoportján kívül Szenc önkormányzata is támogatja a lap megjelenését.

szeljaras-borito1-masolata.jpg

Mészáros Alajos, az MKP európai parlamenti képviselője Esély az Európai Területi Társulásoknak című írása nyitja a szél-járás legfrissebb számát. Az irodalmi rovatban Tamás Menyhért Esőrácsok című kisregényéből közöl a lap részletet, s ehhez a recenzió rovat egy harminc évvel ezelőtt keletkezett írása társul, s megismerhetjük a recenzió különös “történetét” is. Verset jegyez a lapban Burda Zsuzsa, Csáky Anna és Fellinger Károly, s Gál Sándor naplójának újabb részlete olvasható.

Dr. Deák Ernő önéletírása az ausztriai egyesületi élet szervezésének nehézségei mellett azt is sejtetni engedi, hogy a kádári Magyarország folyamatos nyomás alatt próbálta tartani az ausztriai magyar életet, s hogy sokan vállalják a kollaborációt. Az írás záró része az őszi számban jelenik meg.

Színes oldalakkal jelent meg a barangoló, ebben Terezinbe, Csehország északi kisvárosába látogatunk el, ahol valamikor koncentrációs tábor működött. S Görföl Jenő tollából megismerhetjük a dévényi Nagytető madár-és állatvilágát.

Bemutatja a lap Huszár Tibor fotóművészt, s Petrla Ferenc képzőművészt, s Viola József Godány Sándor képzőművészt ajánlja az olvasók figyelmébe. De köszöntik a szerkesztők Varga Györgyöt 65. születésnapja alkalmából.

szélfúvás rovatban Kodály vetélkedőről, könyvbemutatóról olvashatunk, s megtudhatjuk, hogy bemutatkozott a szél-járás a felvidéki Naszvadon.

A már említett recenzió rovat Moson megye első leírása címmel a nemrégiben megjelent Bél Mátyás kötetről szól, kiemelve, hogy a helytörténetírás alapvető munkája látott napvilágot Mosonma­gyar­óvárott. 

 
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 299726
Hónap: 2037
Nap: 48