Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elment a festő

  

 

Elment a Festő

Búcsú Duschanek János festőművésztől

 

mindenszentek.jpg

Elment a Festő. Egy ókori kínai festőről szól egy hihetetlennek tűnő, de elgondolkodtató történet. Amikor elkészült a tájképp

el, letette az ecsetet, belépett az általa festett alkotásba, megindult a festett ösvényen, majd eltűnt a hegyek mögött.

Duschanek János elhunytakor ez a legenda jutott eszembe.

Ő is belépve a maga teremtette festett világba, ahol szárnynélküli lovai szállnak a “ du­schanekesen” kavargó felhők között, s mint jó lovas felkap egyre, és versenyt száll a sütőlapáton, vagy seprűn lovagoló, lobogó ruhájú, számunkra képeiről ismert figurákkal. A földről integetnek egy különös vándorcirkusz szereplői, álombéli lovagok, és különös boszorkák. Képzelete szülte teremtményei üdvözlik a Mestert, aki szemlét tart felettük, mielőtt még elszáll a számunkra titokzatos végtelenbe.

Duschanek János 1947-ben született Bakonyszentlászlón. Általános iskoláinak egy részét, és gimnáziumi tanulmányainak első osztályát Mosonmagyaróváron végezte. Itt érték első képzőművészeti élményei, melyekhez hozzájárultak Lakatos József és Tallós Prohászka István festőművészek segítőkész taná­csai, és megerősítették sarjadzó művészi elhivatottságát.

Boldog és büszke vagyok, hogy ehhez feleségem, és én is hozzájárulhattunk, és örömmel láthattuk, hogy a festegető Jancsiból a festőművész János lett.

A komoly szakmai segítséget nem tőlünk, hanem a Győrben élő Cziráki Lajos festőművésztől kapta az általa vezetett szakkörben, ahova a Bencés Gimnázium tanórái után délutánonként járt.

Célja a Budapesten működő Képzőművészeti Főiskola volt, melyre kemény és szorgalmas előkészület után felvételt nyert.  Bernáth Aurél festőművész volt a mestere, akitől megtanulta a szakma fortélyait, és egy életre szólóan az erkölcsös művészeti magatartást, a hitelességet.

1972-ben fejezte be főiskolai tanulmányait, és kapta meg diplomáját. 1975-ben Derkovits - ösztöndíjat kapott.

Díjak jelzik sikeres festői munkásságát: 1976 - Egri Akvarell Biennálé (nívódíj), 1976 - Szegedi Nyári Tárlat (fődíj), 1976 - Szófia, Realista Festők Biennáléja (II. díj), 1980 - Nápoly Vanvitelli Akadémia (Hono­ris Causa), 1980 - Párma, Művészeti Akadémia (Honoris Causa), 1982 - Monaco, Képzőművészeti Grand Prix (figurális festészeti fődíj).

Egyéni és csoportos kiállításai voltak az ország majd minden nagyobb városában, és külföldön Bécstől Tokióig.

Városunkban 1973-ban állított ki először. Utolsó kiállítása 2007-ben a Flesch Károly Kulturális Központban volt.

1997-től nyugdíjazásáig a budapesti Képző-és Iparművészeti Gimnázium rajztanára, ahol tanítványait megalapozott szakmai ismeretekre és tudatos művészi magatartásra oktatta. Munkájának eredménye a tanítványok országos versenyeken elért számos díja. A bécsi Agora Nyári Művészeti Fórum meghívott professzoraként öregbítette a világban a magyar képzőművészeti oktatás jó hírét.

Mint a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasa alkotóműhelyt vezetett a tisztek illetve a sorkatonák számára, és képzőművészeti tanácsadóként is közreműködött. Munkálkodását a minisztérium magas katonai kitüntetéssel ismerte el.  Ez volt az egyetlen állami kitüntetése, ami elgondolkodtató furcsaság ennyi szakmai díj után.

duschanek-janos.jpg

Egyházi művei teremtőjébe vetett hitét tükrözik, és vizuális eszközökkel a liturgia spirituális erejét erősítik.

Duschanek János festészete különös, egyedi színfoltja a magyar képzőművészeti életnek. A bakonyi kis faluból hozott tájélmények, melyek a régi öregek meséivel, adomáival telítődtek, különös látomásokká alakultak vásznain, illetve a papíron.

Így “felnőtt mesék” kerekedtek ki, melyekben valóságos figurák álomszerű, abszurd helyzetekbe kerülve hordoznak gondolatokat valóságos, “földhöz ragadt” életünkről. Így alakult ki a briliáns mesterségbeli tudással előadott “duschaneki színpad”.

Szürreális világ amivel a néző szembetalálja magát, ha ezeket a “képpé merevített” látomásokat nézi. De ez nem az ismert szürrealisták ijesztő világa. A du­schaneki szürreális világ mindig derűt, és optimizmust áraszt. Köszönhető ez a színeknek és az alkotó mindenen felülemelkedő  emberszeretetének.

Városunkban három alkotásával is találkozhatunk. Fiatalkori, 1976-ban festett táblaképe a Huszár Gál Könyvtárban látható. Címe: Hamis bírák és az ártatlanul elítéltek

 
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 299726
Hónap: 2036
Nap: 47