Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ahol a Halotti beszédet őrizték

 Ahol a Halotti beszédet őrizték

Végzős piaristák Csallóközben és Mátyusföldön

 

A Piarista-iskola végzős diákjai kétnapos tanulmányi kiránduláson vettek részt a szlovákiai Csallóközben és Mátyusföldön. Hamar megtanulták, hogy a Felvidék szót nem pontosan használják idehaza, s hogy Magyaróvár testvérvárosa Csallóközben található.

deaki.jpg

Somorján kezdték a barangolást, ahol legelőször a Fórum Kisebbségkutató Intézettel ismerkedtek meg, s megtudták, hogy a kutatóhely és dokumentumtár milyen szerepet tölt be a kisebbségben élő magyarok életében, valójában azok emlékezete. A folyóirat-olvasóban régi lapokat böngészhettek, s a könyvtár könyvei között válogathattak. Meglepődve fedezték fel a “Beszélünk magyarul” táblát, itt szembesültek először azzal, hogy ez nem természetes “odaát”. Ezt követően a somorjai katolikus templomban, s az Árpád-kori reformátusban jártak. Ez utóbbi gyönyörű építményben modern képzőművészeti tárlatot is megtekinthettek. 

Somorján költötték el vacsorájukat, s a csölösztői sporttelep szállásán éjszakáztak.

Másnap Éberhardon kezdték a kalandozást, itt az Apponyi temetőkápolnát és temetőt nézték meg, s megismerkedtek a település történetével. A valamikori színmagyar falu mára teljesen átalakult, s kisebbségbe szorultak a magyarok.

 Ezt követően Jókára utaztak, ahol a vízimalmot csodálták meg, majd ebéd után Deáki híres templomát keresték fel. A Pozsonyban föllelt, 1192-95 között keletkezett Halotti beszéd egy példányát őrizték itt. Az első magyar szövegemlék a magyarság értékes dokumentuma, a felújított gyönyörű templom legrégibb részében hallgatták a helyi idegenvezető előadását. Még a padlástérbe is felmehettek, ahol a valahai rend lakóinak cellái találhatók.

A tartalmas két nagy után élményekkel telve érkeztek vissza Mosonmagyaróvárra.

A határon túli kirándulásnak sok segítője akadt a testvérvárosban, de a Csemadok munkatársai is kalauzolták az érettségi előtt állókat. Így Nagy József és Végh László Somorjáról, Fekete Márta Éberhardról, valamint Görföl Jenő Jókáról.

Az emlékezetes kirándulás résztvevői hálás szívvel gondolnak vissza azokra a somorjai képviselőkre is, akik saját főztjükkel vendégelték meg a magyaróvári piaristákat.

Kép és szöveg: Böröndi

 
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 299727
Hónap: 2037
Nap: 48