Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Országos Tanévnyitó Lipóton 2011

 Becsengettek - országos tanévnyitó Lipóton

 
Tóth Péter, Lipót község polgármestere köszöntötte a résztvevőket a II. Nemezeti tanévnyitón augusztus utolsó vasárnapján. A polgármester elmondása szerint Lipót sikeres település, ezerarcú, itt nincs munkanélküliség.  Jelenleg egy sikeres szlovák-magyar komppályázat gesztora a falu. 
lipot-isk.jpg
Ez év tavaszán döntött úgy a helyi képviselő-testület, hogy újra megnyitja iskoláját, a testület szándékát felkarolta a magyar állam és a Lipóti Pékség. Így 15 elsőssel Lipót újra megnyitja iskoláját.
Ezt követően Karsai Fanni, leendő elsős Szalai Borbála Legyen öröm a tanulás című versét mondta el.
Dr. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár ünnepi beszédében az újra megnyíló iskolát egy falat jóízű kenyérhez hasonlította. 
Bejelentette, hogy elkészültek azok a szakmai munkaanyagok, amelyek rövidesen a kormány és az Országgyűlés elé kerülnek, ezután országjárás kezdődik. 
 
Miért van szükség új törvényre?
Az oktatási államtitkár szerint csak jó iskolákkal lehet a jövőt megalapozni, s újra fel kell építeni erkölcsében megtépett hazánkat.  Az új törvény korrigálni fogja azokat a ballépéseket, amelyekkel a korábbi szocialista kormányok megbetegítették az iskolarendszert. Ma a végzősök egyötöde úgy hagyja el az iskolarendszert, hogy sem érettségit, sem szakmát nem szerez. Ezért is kell visszaállítani a tudás és a szorgalmas munka becsületét és rangját. 
Az államtitkár asszony szomorúan jegyezte meg, hogy az iskolák identitásképző ereje meggyendült. Mindezek miatt is szükség van az új nemzeti alaptantervre. 
Hoffmann Rózsa elmondta, hogy megerősítik az állam finanszírozó, működtető és ellenőrző szerepét. S ezzel együtt megteremtik a tanárok megbecsülését. 
A fentieken kívül szólt még a felsőoktatásról, amely szerinte túlmértezett és hanyatló színvonalú.

Hazánk boldogulásának kulcsa az oktatás

Az államtitkár asszony külön kitért a szakképzés helyzetére is, miközben sommásan megállapította, hogy “egész iskolarendszerünk agyonszabályozott, s egyben pazarló.”
Beszéde végén megköszönte pedagógus kollégáinak az eddig végzett munkát, s kiemelte, hogy hazánk boldogulásának kulcsa az oktatás.
Lászlóffy Pál, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség tiszteletbeli elnökekét köszöntötte Kárpát-medence magyar pedagógusait.
Dr. Réthelyi Miklós miniszter (Nemzeti Erőforrás Minisztérium) nyitotta meg hivatalosan is a 2011/12-es tanévet. Rövid köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a pedagógusok társadalmi helyzetét, rangját és megbecsülését helyre kell állítani.
Dr Pápai Lajos megyéspüspök áldotta meg végül Lipót újra megnyíló iskoláját. 
Böröndi

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 299726
Hónap: 2037
Nap: 48