Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mici néni 90

Mici néni 90 éves

 

Priegl Jánosné Kiss Mária Mosonszentpéteren született 1926. január 16-án. 1940-ben költöztek Mosonba. Édesapja, néhai Kiss Lajos, megvásárolta és vezette a Vasúti Vendéglőt, mely az egész családnak, édesapának, édesanyának és a két leánygyermeknek a megélhetést biztosította. Az államosítás után, az idősebbik lány, Mária, Mici, aki addig szívvel-lélekkel dolgozott szüleivel együtt, a Soproni Sörgyár magyaróvári kirendeltségénél helyezkedett el 1967-ig. Ennek megszűnte után a győri kirendeltséghez került, 1981-es nyugdíjazásáig.

Az édesapa városszerte közismert volt hazafiságáról; magyarságáért németajkúként is mindenkor kiállt!  Mici néni ezt az meghatározó példát szívta magába a családi tűzhelynél; ezt követi, éli meg és sugározza napjainkig.

Mindenki Mici nénije, a mosoniak Mici nénije hozzáállása, embersége példaértékű a környezete számára; gondolkodás nélkül, készségesen segít idősnek, fiatalnak egyaránt.
A rendszerváltás idején aktívan vett részt a Keresztény Iskola  -ma újra a piarista rend fenntartásában - újjászervezésében, bebútorozásában. Németsége, nyelvtudása hasznos segítség volt. A Jóisten adta szerencsés természetével, közvetlenségével rögtön megtalálja mindenkivel a közös hangot.

mici.jpgA helyi KDNP újra alapításában is aktív szerepet vállalt. Egészen a közelmúltig tisztségviselőként dolgozott a szervezetben. Jelenleg örökös tiszteletbeli tag.
A Mosoni Egyházközség belső életének tevékeny tagja volt Németh László atya Mosonban töltött szolgálata idején.

Ajtaja mindig nyitva áll a vendégek ”nagy családja” előtt, szeretettel fogadja az érkezőt. A rászorulóknak, az arra érdemeseknek v. kevésbé érdemeseknek jut egy tábla csoki, egy kupica gyomorkeserű v. pálinka, jó szó, egy kedves történet, divatos ruha.
Házassága Priegl Jánossal annak korán bekövetkezett halálával ért véget.
Istenhite, imádságos lelkülete, bizodalma a Gondviselésben végig átsegítette élete nehézségein, jó egészségnek, szellemi frissességnek örvend.

Az ünnepséget mosoni barátai körében töltötte el. A városrész egyik éttermében, ahol vendégül látták, a finom ebéd elfogyasztása után nótaszóval, emlékezéssel telt a délután. Itt lepte meg és köszöntötte 90.születésnapja alkalmából Dr. Iváncsics János alpolgármester úr. Átadta a miniszterelnöki köszöntő emléklapot és egy gyönyörű virágcsokrot az ünnepeltnek. Húga a 83 éves Gabriella Győrben él. Németországban, Frankfurtban van az ő családja, akiket nagyon szeret és kötődik hozzájuk, különösen két unokahúgához, Barbarához és Ráchelhez. Ők a távolság miatt későbbi időpontban köszöntötték.

 

Lejegyezte: Hatvani Emőke

 
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 299727
Hónap: 2035
Nap: 48