Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Indul a gigaprojekt a Szigetközben

 

Természeti értékeink helyreállítását célzó nagyprojektek indulnak a Szigetközben

2011. november 11. 14:41

20111111_molnaragnes_gyor_sajtotaj_szt008_496.jpg

„A Kormány környezeti értékeink megóvása és az állampolgárok életminőségének javítása érdekében döntött úgy a múlt héten, hogy az Új Széchenyi Tervben támogatja a Mosoni-Duna és a Szigetköz fejlesztési nagyprojektjeit” – jelentette be Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára 2011. november 11-én, Győrben.

„A beruházások a vízrendszer vízminőségi és – mennyiségi állapotának javítását, az ökológiai körülmények helyreállítását, valamint a vizes élőhelyek rekonstrukcióját teszik lehetővé” – hangsúlyozta Molnár Ágnes.

A 6,3 milliárd forint összköltségű, „Mosoni-Duna és Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációja” címet viselő fejlesztés során pótolni tudják majd a Duna Bősnél történt átkormányzása okozta vízhiányt, csökkentve a természetvédelmi területeken kialakult káros hatásokat. A projekt nyomán hatékonyabbá válik az árvízi védekezés feltételrendszere, és hosszú távon a kedvezőtlen feliszapolódási folyamat is visszaszoríthatóvá válik. A Kormány támogató döntése 22 települést és közel 200 ezer főt érint, a rehabilitáció révén tisztábbá válik a környezet, és javul a térség lakosságának életminősége.

A 6,2 milliárd forintból megvalósuló „Szigetköz mentett oldal és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú tovább fejlesztése” című projekt célja a Duna elterelésével már nem érintett Alsó-szigetközi hullámtéri és mentett oldali medrek rehabilitációja. Jelenleg az érintett medrek a Duna medersüllyedésének következtében az év egy részében szárazak, és ez a vízi élővilág életfeltételein

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< November / 2018 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 295343
Hónap: 2803
Nap: 87