Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fekete István emlékhely Majorokban

 Maradandó életművet hagyott ránk

 

Mosonmagyaróvár önkormányzata és a Zsidanits Közéleti Társaság invitálta szoboravatóra a város polgárait Majorokba november 19-én, ahol Fekete István író tiszteletére avatták fel a Hú című regényének főhősét megörökítő erdei fülesbaglyot ábrázoló bronzszobrot.

Fekete István 85 éve vette át diplomáját a magyaróvári akadémián, de a városhoz fűzi őt a Fekete iskola is, ahol ápolják emlékét, s tisztelik írói munkásságát. 

A rendezvény fővédnöke dr. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár volt, aki levélben köszöntötte az ünnepség résztvevőti. A levelet Farkas István piarista olvasta fel. “Ő csak mesélt” - írta az államminiszter, aki Fekete István pedagógiai hatására emlékeztetett.

Köszöntőjében dr. Nagy István polgármester az összefogás nagyszerűségét méltatta, s örömmel szólt arról, hogy Fekete István gondolatai sokak lelkében élnek, s ennek mi sem szebb bizonyítéka, hogy az ünnepségre sokan eljöttek. 

madar.jpg

Dr. Jelenits István irodalomtörténész, volt piarista tartományfőnök beszélt Fekete irodalmi jelentőségéről. Mint mondta, “az a nép, amelyik értékeit elfelejti, pusztulásra van ítélve. De aki őrzi elődei értékeit, az a jövő útján jár.” 

Szerinte a XX. századi irodalom hallatlan gazdagságában olvasóra lelt. Hogy ebben a gazdag irodalomban milyen hely illeti meg Fekete Istvánt? Jelenits atya szerint jelentős író az, aki a fiatalokhoz vezető utat lelte meg, s Fekete az írás ősi egyszerűségével szólalt meg. Csöndből születő mondatokkal. S maradandó életművet hagyott ránk.

“Boldog az a közösség, amelyik emlékezni tud” - zárta gondolatait Jelenits István irodalomtörténész..

Ezt követően Ruzsa Dániel, a Fekete iskola tanulója olvasott fel egy részletet Fekete István Köd című művéből, majd Láng Ágostonné leplezte le a Fittler Ottó által készített emlékművet. 

Fekete István éveken át levelezett Láng Rudolffal, Láng Ágostonné apósával, innét a kötődés. 

Az emlékműavatás a Himusz eléneklésével fejeződött be.

 

Böröndi Lajos 

(Balassa Tamás fotója.)   

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 




Levelezőlista



Archívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 299726
Hónap: 2037
Nap: 48