Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A doni katasztrófára emlékeztek

 A doni katasztrófára emlékeztek 

 

don2.jpg

1943. január 12-én a II. világháború keleti frontján nagy erejű támadás érte a Don-kanyarban védelmi állásokat elfoglalt, közel 200 ezer fős 2. magyar hadsereg egységeit. Sokáig csak annyit írtak a történelemkönyvek, hogy a Don-kanyarban elpusztult szinte a teljes 2. magyar hadsereg. A rosszul felszerelt, az orosz télre fel nem készült magyar katonák hatalmas túlerővel álltak szemben. 140-150. 000 ember pusztult el az ellenséges tűzben és az ennél is veszélyesebb orosz télben. Hősök voltak? Áldozatok? Hősök és áldozatok, akikre emlékeznünk kell.

A megemlékezés a Szent Gotthárd Plébániatemplomban szentmisével kezdődött, majd ezt követően az óvári temetőben a bejáratnál található világháborús emlékműnél folytatódott. 

Itt Hatos Dezső, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Mosonmagyaróvári Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Vitéz Harmath Lajos mondott verset.  Ünnepi beszédet Lendvai István nyugállományú honvéd százados mondott, aki kiemelte, alig van olyan család, aki a donik katasztrófában személyesen ne lenne érintett, s hogy a hősök előtti tiszteletadás az utókor kötelessége.

Mosonmagyaróvár városa nevében dr. Iváncsics János alpolgármester helyezte el az emlékezés koszorúját, ezt követően a Mosonmagyaróvári ‘56-os Egyesület és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület helyi szervezetének képviselői koszorúztak.

A maroknyi emlékező végül elénekelte a Székely Himnuszt.

A hagyományőrzők a korábbi évek gyakorlatához híven délután Darnózselin emlékeztek a   második magyar hadsereg pusztulására.

(A Jobbik helyi szervezete előző nap kora este a Rozália kápolnánál tartott megemlékezést.)

   

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 299726
Hónap: 2037
Nap: 48