Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Huszonöt év

Huszönöt év 

A rendszerváltást követő első szabad választások után megalakuló kormány kormányzásának megkezdésére sokan emlékeztek az elmúlt hónapokban. Szinte kivétel nélkül mindegyik írásban ott lelhető némi keserűség. Csalódottság, áttekintve az elmúlt negyed század magyar eredményeit.
Ez természetes is fölidézve az akkori reménykedést, s naivitást – tehetjük hozzá. A mosonmagyaróvári „kép” ugyancsak összecseng az országossal, úgy véltük, a szabadság megteremtése egyenlő annak megélésével is, s nem kell érte kivívása után tenni sokat.
Tévedtünk. Pedig, aki emlékszik az 1989 előtti városra, s végigsétál a mainak utcáin, az láthatja a különbséget.
Szinte lakhatatlan volt Mosonmagyaróvár, szürkesége még azoknak is feltűnt, akik az amúgy sem színes ország másik pontjáról érkeztek ide. Bezárt, lezárt város volt, elvágva mindentől. Ahova még beutazni sem volt könnyű. Aki tehette, elment innét, értelmisége sínylődött. Házairól hullott a vakolat. Közben a maga szocialista módján „fejlődött”, két évtized alatt összeért Moson és Magyaróvár, felépült az új posta, a rendőrség, a pártbizottság épülete, s a csoda folytán új kultúrház is emelkedett a valahai kukoricatáblák helyén. Ez volt a városfejlesztés.
Aztán először a romlás, a lepusztulást hozta 1989. A város gyárait elprivatizálták (ellopták, mondható így is), új munkahelyek alig jöttek létre. Sokáig tűnt úgy, hogy „a régi jobb volt” . Sehogyan sem akart kiszínesedni Mosonmagyaróvár,  polgári lenni, létrejött kezdeményezései továbbra is a tanácstól (önkormányzat) várták a támogatást, 1956-ját elmismásolták. S még azt is nehezen vettük észre, hogy a kinyílt határok révén szép lassan összenőtt elszakított részeivel a régió. 
Aztán lassan kivirult a város, s az elmúlt években látványosan megújult. Ipari parkja megtelt, meg is nőtt kissé. S ha mérleget kellene készíteni az elmúlt negyedszázadról, az bizonyára pozitív eredménnyel zárulna.
Csak hát ezen a mérlegen nem mérhető a lelkek „gyarapodása”, azt nem leltározta föl senki, hogy szellemileg mit hozott az elmúlt huszonöt év. S esetleg mekkora a veszteség.
Talán lesz erő egyszer ezt is fölleltározni.
Böröndi Lajos 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 299726
Hónap: 2037
Nap: 48