Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Székely zászló lobog a Városházán

 

Székely zászló lobog a Városházán

 

 


Február 15-én a szolidaritás jegyeként kitűzték a mosonmagyaróvári Városháza homlokzatára is a székely zászlót. Ugyanezen a napon a Parlamenten is lobog az egyűvé tartozás szimbóluma. A zászló körül kibontakozott “háború” részletei mindenki előtt ismertek. Mint ahogyan azok az immár száz éve zajló folyamatok is, amelyek a magyar emlékek, jelképek megsemmisítést célozzák a Kárpát-medencében. Történt ez sokáig visszhang nélkül, nemzetközi “belegyezéssel”. Úgy tűnik, az elmúlt évszázad magyarok ellen elkövetett bűnei, bocsánatosak, népirtás és népirtás között van különbség.

szekelyzaszlo.jpgE zászlókitűzési “szenvedély” egyértelműen bizonyítja, létezik a szolidaritás érzése, s ezt szimbolikus gesztusokkal ki is tudjuk fejezni. S létezik az összetartozásé is. S ez a két érzés alapértéke az Európai Uniónak. Papíron. A valóságban azonban az erkölcsi romlottság működteti ezt a gazdasági érdekközösséget, ahol az emberi és közösségi jogok tekintetében hatalmas a deficit.

S miután sokan nem ismerik e szimbólum jelentését, az internetes szabad lexikon segítségével szolgálunk egy kis zászlótörténettel.

Előtte még megjegyezzük: a mosonmagyaróvári zászló gyorspostával érkezett Sepsiszentgyörgyről, a város erdélyi testvérvárosából.

“A székely zászló a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hivatalos zászlója és lobogója, mely az egyetlen székely családból származó erdélyi fejedelem, Székely Mózes ismert névjeles zászlaja alapján égszínkék mezőben arany csíkkal készült, a névjegy helyett a székely szimbólumokkal  és  a Nap csillagváltozatával díszítve. Így a nyolcágú Nap-csillag a jelenlegi nyolc székely szék (Marosszék, Udvarhelyszék, Gyergyószék, Csíkszék, Miklósvár - ­ Bardócszék, Sepsiszék, Kézdiszék, Orbaiszék) egységének a jelképe, a telőben levő Hold pedig a székelyek hitének és reményének, bizakodásának szimbóluma.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Október / 2018 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 295343
Hónap: 2804
Nap: 88