Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Följelentették a volt polgármestert

 Közel százmilliós a követelés

Végtelenül kellemetlen ez az ügy – mondta dr. Nagy István polgármester

 

 

Mint ezt előző lapszámunkban megírtuk, Mosonmagyaróvár képviselő-testületének  határozata alapján feljelentették Szabó Miklóst, az előző ciklus polgármesterét, s Orbán Géza (volt) jegyzőt a számviteli rend megsértésének gyanúja miatt. A ügy hátterének megismertetése szándékával beszélgetünk dr. Nagy István polgármesterrel.

- Kezdem azzal, hogy egy eljárási hiba történt, hiszen a polgármester a testület felhatalmazása és jóváhagyása nélkül kötött meg olyan szerződéseket, amelyekről a testületnek semmilyen tudomása nem volt.

- És kellett volna, hogy legyen?

- Az önkormányzati törvény rögzíti, hogy egy polgármester milyen határon belül dönthet felhatalmazás nélkül, és minden jelentősebb összeg fölött csak testületi jóváhagyás esetén diszponálhat.

- És mikor derült fény arra, hogy vannak testületi jóváhagyás nélküli döntések?

- Az egész ügy onnét indult, hogy a posta hozott egy levelet, amelyben egy negyven milliós számla lapult. Teljes döbbenettel vettük tudomásul, hogy ilyen számla létezik, erről tudomásunk nem volt. Elkezdtük kutatni, hogy milyen szerződési háttere van a dolognak, hisz ilyen szerződés nem szerepelt a polgármesteri átadás-átvétel tételei között.

- Hogyan lehetséges ez?

- Nem tudom. Erről nyilván majd a volt polgármester úrnak kell számot adnia. Fölhívtuk a számla kibocsátóját, hogy támassza alá ezt a számlaigényt szerződéssel. Akkor ő elküldte az önkormányzatnak a szerződést. Elkezdtünk vizsgálódni, hogy létezhetnek-e még ilyen szerződések, és legnagyobb döbbenetünkre több ilyen is létezik. S ezen szerződések  elérik a százmillió forintnyi követelést!

testulet.jpg

- Ha ezekről tudomása lett volna az önkormányzatnak az átadás-átvételkor, akkor nem lett volna semmilyen gond?

- Akkor is gond van, hiszen milyen felhatalmazás alapján teljesítsük mi ezt a számlát? Milyen testületi döntés után fizessük ki? Nem volt semmiféle felhatalmazás. Ha az átadás-átvételkor ez a tudomásunkra jut, annyival lenne könnyebb a helyzetünk, hogy lett volna idő betervezni erre az esztendőre a költségvetésbe. Hisz ennek ma nincsen fedezete. Akkor számolnunk kellett volna vele. Nyilván akkor is számot kellett volna adni a polgármesternek és a jegyzőnek arról, hogy miért kerülte meg a testületet. Nyilván a szabálysértés, jogsértés nem lett volna kisebb, csak az önkormányzatnak lett volna könnyebb dolga, mert föl tudott volna készülni erre a helyzetre.

- A feljelentés megtörtént?

- Nem volt más választásunk.  Ez ilyenkor kötelező, függetlenül a személytől a helyzettől. Máskülönben a felelősséget nekünk kell vállalni.

- Jelen esetben a volt polgármester egy személyben felel? Vagy tágabb a kör?

- Kettő aláírója volt a szerződésnek, a polgármester és az akkori jegyző. S mivel nem osztották meg velünk az információt, az akkori koalíciós partnerrel és velem sem, mint alpolgármesterrel, ezért nincs közös felelősségvállalás.

Nem is értem egyébként, hogy miért nem történt ez meg. Érthetetlen ez az eljárás számomra.

- Az egyszerű ember számára sem könnyen érthető. Volt négy év, amikor a fideszes többség és az emdéefes kisebbség közösen irányította a várost. Nehezen fogja fel az ember, hogy olyan viszonyok teremtődtek partnerek között, hogy ilyen előfordulhat.

- Nagyon sokan nem értették a választást közvetlenül megelőző időszakban, hogy miért nem együtt indulunk. Most talán lehet érteni. Mindent nem is kell kiteregetni, hisz az emberek nem arra kíváncsiak, hogy két koalíciós partner hogyan vitázik egymással. De úgy kormányozni valakinek, hogy nem vonja bele a partnert az ilyen döntésekbe, az nonszensz. Ezért sem lehetett a későbbiekben együttműködni. Ez a történet is bizonyíték erre. Mert egyszerűen a Szabó Miklós vezette kisebbségi rész gyakran kizárta a többséget képviselő Fideszt a döntésekből. Nem osztotta meg vele az információkat.

- Ha  közös döntés született volna, akkor a felelősség is közös.

- Természetesen. De akkor nem lett volna hiba benne. A testület megvitatta volna a szerződés tervezetét, ha kellett volna benne módosításokat eszközölni, azt megtette volna. És a szerződést a polgármester teljesen szabályszerűen aláírhatta volna.

- Ezek szerint most nem is a sikerdíj mértékéről folyik a vita. Bár az MPKE nyilatkozatában azt hangsúlyozza, hogy örülni kell, hogy pénzt hozott a polgármester a városba.

- De hát itt nem erről van szó! Senki nem azt rója föl a volt polgármesternek, hogy az ő idejében indult a Futura-történet. Nem a sikerdíj mértékéről beszélünk, bár arról is érdemes lett volna tárgyalni. Magáról az eljárásról. Arról kell számot adni, hogy a volt polgármester milyen okból zárta ki a képviselő-testületet, az akkori alpolgármestert a folyamatból. Hogyan merte ezt  a szerződést megkötni egyedül. És miért hozza olyan kellemetlen helyzetbe Mosonmagyaróvár város mostani önkormányzatát, hogy tervezés nélkül, mindenféle előkészület nélkül van egy negyven milliós kötelezettsége. Ez teljesen méltatlan polgármesteri cselekedet. Nem értem, hogy miért volt erre szükség.

 
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 299726
Hónap: 2037
Nap: 48