Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Kufstein X. konferencia zárónyilatkozata

Zárónyilatkozat

A Felsőpulyán tartott konferencia zárónyilatkozata
 
Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége szervezésében a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ), Felsőpulya városa, Közép-Burgerlandi Magyar Kultúregyesület (Felsőpulya) közreműködésével 2008. szeptember 6-7-én 10. alkalommal rendezték meg a "Kufsteini-tanácskozást" - Felsőpulya városában "A felszívódás veszélye - a fennmaradás esélyei" (Magyar szórványok Európában, Amerikában, Ausztráliában) címmel.Kép
A tanácskozáson 25 országból több mint 300 résztvevő jelent meg. Az elhangzott előadásokban és az ahhoz kapcsolódó vitákban megfogalmazódott a Kárpát-medencében és azon kívül, - elsősorban a nyugati világban - élő magyar szórványok iránti felelősségvállalás igénye és szükségessége. A szórványok számos területen a magyarság utolsó bástyáit jelentik. Fennmaradásuk, megerősítésük összmagyar érdek, melyre vonatkozóan konkrét javaslatok hangzottak el.
Ehhez elengedhetetlenül szükséges:
-         a magyar állami és kormányzati felelősségvállalás,
-         a magyar Országgyűlés égisze alatt létrehozandó intézményesült kapcsolat, melyhez elengedhetetlen a kárpát-medencei és a nyugati magyar szórványok szükségleteinek feltérképezése, további fogyásuk mérséklése, illetve megállítása céljából, valamint integrációjuk a szerves magyar szellemi életbe és társadalmi kapcsolatokba.
A tanácskozás résztvevői egyetértésüket fejezik ki az Alsóbodokon 2008. május 17-én elfogadott nyilatkozat tartalmával. Felkérik a magyar Országgyűlést, a magyar kormányt, a magyar politikai pártok, a határon túli magyar politikai és társadalmi szervezetek vezetőit és tagjait a jelen nyilatkozatban megfogalmazott, az összmagyarság számára elengedhetetlen nemzetpolitikai célkitűzések támogatására.
 A Felsőpulyán megrendezett X. "Kufstein-tanácskozáson" jelenlévők felkérik az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségét a következő tanácskozás előkészítésére és megrendezésére.
 
Oberpullendorf / Felsőpulya, 2008. szeptember 7.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< December / 2018 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 297447
Hónap: 2189
Nap: 107