Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Emlékezések és kiállításmegnyitók (2011. október 23.)

Emlékezés és kiállításmegnyitók

 

Az 1956-os forradalomra szerkesztett irodalmi műsorral készült a Theatrum ad Flexum, s a kulturális központban ezzel a műsorral ünnepelt Mosonmagyaróvár közönsége.

A színvonalas előadást megelőzően dr. Iváncsics János alpolgármester mondott ünnepi beszédet, amelyben hangsúlyozta, hogy “nemzeti ünnepet nem lehet karhatalommal elrendelni, annak a szívben kell azzá válnia.

Az alpolgármester személyes hangvételű beszédében elmondja, jelképesnek érezte, hogy 1989. június 16-án éppen az 56/1989-es zsámú diplomát vehette át végzős egyetemistaként, s fölemlítette gyermekkori élményeit is, utalva a mosonmagyaróvári sortűz áldozataira.

volt-egy-orszag.jpg

Az ünnepséget követően – amelyen közreműködött a Lajtha László Vegyeskar – két kiállításmegnyitóra is sor került. Rieger Tibor a Galéria ‘94 kiállítóteremben szoborterveket, kisplasztikákat állított ki, s aki  belép a terembe lenyűgöző látvány fogadja. Az egységes, jól megrendezett tárlat erőt sugároz, s tiszta szellemiséget. Vonzódást 1956 szellemiségéhez, s reményt.

A Volt egy ország fogadja a tárlatlátogatót, s a szögesdrót-fészekben elhelyezett tojás egyszerre utal mártíromságra, megsebzettségre, de ott a jövő re

ménye is benne. De itt találjuk a hegyeshalmi templomdomb eltört “fejének” makettjét is, s

1956.jpg

 olyen terveket, amelyek megvalósításért kiáltamak.

Szakolczay Lajos művészettörténész ajánlotta a tárlatot az érdeklődők figyelmébe, s a tárlatnyitó közönsége Faragó Laura előadásában meghallgathatott két csángó dalt, s egy 1466-os csángó imádságot.

Közismert Rieger Tibor magyaróvári kötődése, az ő alkotása a gyásztéri Golgotát, s az ő alkotása a kórház melletti téren található Bárka.

Húsz éves a Mosonmagyaróvári ‘56-os Egyesület, s ezen alkalomból a kulturális központ bal felső galériájában kiállítás nyílt. Az összegyűjtött dokumentumok az elmúlt két évtized gyűjtőmunkájának termékeiből valók. Találhatóak itt festmények, újságcikkek, könyvek, folyóiratok. S több tucatnyi fotó idézi fel az 55 évvel ezelőtti szörnyű napot, a sortüzet.

Simon Zsuzsa, az egyesület tikára nyitotta meg a kiállítást, aki elmondta, hogy az anyag összegyűjtésében sokan segítettek, sokan érzik úgy, hogy föl kell mutatni Mosonmagyaróvár gyászát.

 

Böröndi Lajos

Balassa Tamás felvételei

 


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 299726
Hónap: 2037
Nap: 48