Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Aki nem emlékezik, az nincsen (Emlékezés az 1956-os sortűzre)

 

Aki nem emlékezik, az nincsen

 

 

Ötvenöt évvel ezelőtt, 1956. október 26-án egy langyos szép őszi délelőttön feketébe borult az ég Mosonmagyaróvár felett. Gyilkos sortűz mészárolt le a határőr laktanya előtti téren száznál is több fiatalt, diákot, munkást és tanárt, akikben egy volt a közös, a szabadság iránti vágy. S felvonulva a laktanyához énekeltek, vidámak voltak, ünnepelték a pesti forradalmat, s arra kérték a parancsnokot, hogy vetesse le a vörös csillagot a laktanya épületéről.

felvonulas.jpg

A válasz halálos sortűz volt, ahogyan 45 évvel később kimondatott az ítélet: emberiség elleni bűntett.

A rendszerváltás utáni első szabadon választott önkormányzat első rendeletével nyilvánította gyásznappá e napot, s Golgota emeltetett a tett színhelyén, s az emlékezés napjává vált október huszonhatodika. Bár a teljes tisztázás elmaradt, a bűnösöket nem érte utol a büntetés, tettüket felejtés nem fedi, míg lesz elődeit tisztelő fiatal, míg lesz staféta emlékezés.

Ennek fontosságára hívta fel a figyelmet Schmidt Mária

 történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszédében, amikor kijelentette, aki nem emlékezik, az nincsen. Fölidézte 1956 heroikus küzdelmét, s kiemelte, hogy a forradalom bukásában is győztessé vált. Hisz konokká tette a nemzetet, s újragondolásra, erőgyűjtésre késztette. Így nyer valódi értelmet a mártíromság, s Mosonmagyaróvár, az elhallgatatott város a legtöbbet tette a szabadságért.

A Gyásztéri megemlékezésen, amelyen a eső ellenére is több százan vettek részt, a Kossuth-gimnázium tanulói 

schmidt-maria.jpg

színvonal

as műsorral emlékeztek 

Magyaróvár 1956-jára.

 

A Gyásztérre a menet a hagyományoknak megfelelően most is a magyaróvári temetőtől indult, ahol előtte Pausits István tanár emlékezetett 1956 igazára. A temetőben a Piarista-iskola diákjai műsorát hallgathatták meg a résztvevők. Itt található az a tömegsír, ahova 1956. október 28-án hantolták el az áldozatokat, köztük több ismeretl

ent is. A tömegsírban fekvők száma ma sem ismert, rátemetések folytán pontos helye sem. Talán öt évtized múltán el lehet gondolkodni azon is, hogy a műemlék temetőben föltárják ezt a sírt. Bizonyára sok azóta feltett kérdésre kapnánk választ.

Balassa Tamás felvételei

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 299726
Hónap: 2037
Nap: 48