Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"Életre születtek ők is és nem mártíromságra"

 "Életre születtek ők is és nem mártíromságra"

 

1989. június 16-án került sor Nagy Imre ’56-os miniszterelnök és társai újratemetésére. Azóta ez a nap az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak az emléknapja.

eletre.jpg

A Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület hagyományosan a magyaróvári temetőben emlékezett meg az 1956.október 26-ai sortűz áldozatairól, sebesültjeiről, a forradalom leverését követő megtorlások vértanúiról, elszenvedőiről.

Simon Zsuzsanna, az egyesület titkára megemlékező beszédében kiemelte, hogy  örökös  kötelességünk  városunk  56-os múltjának őrzése. Az egyesület  húsz éve ezen munkálkodik. Az utóbbi  években megújult  szervezet  önálló kiállításokkal, rendhagyó történelmi megemlékezésekkel, publikációkkal, különböző emléktárgyak készítésével, 56-os honlap létrehozásával állított emléket a város ötvenhatjának Mindannak  és mindazoknak, akik szívügyüknek tekintették s tekintik ma is  az áldozatok, a sebesültek, a mártírok , a börtönbe vetettek, a megtoroltak emlékének őrzését.

Az emléknapon megidézték a mosonmagyaróvári sortűzperben kivégzett  Czifrik Lajos, Földes Gábor, Gulyás Lajos, Kiss Antal, Tihanyi Árpád, Weintrager László, Zsigmond Imre mártírok szenvedéseit, Szigethy Attila tragikus halálát, a megtorlások elszenvedőinek  fájdalmas visszaemlékezéseit, majd a kivégzettek 1991-es újratemetésének felemelő pillanatait.

Az emléknapot megtisztelte jelenlétével dr. Nagy István polgármester, országgyűlési képviselő is.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 
LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Október / 2018 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 295343
Hónap: 2804
Nap: 88